PANI BLIŹNIĘTA

Obłędny, dziki. Powiada krocie, a zna nieliczne, ustny wulkan, makabrycznie uprzykrzający na rzecz objęcia. Kiedy wskoczy na swego konika, nie jest dozwolone go wstrzymać. Kocha gwarzyć. Nałogowo nieufny i mściwy. Przenigdy nie znasz, oznacza to w istocie koncepcyj owe, co w sprezentowanym momencie głosi./Inne

Drugi plan muzyczne: „Kas in Redy”, Chris de Burgh

Pik: VR Hardys Chardonnay, South Eastern Australia, Hardys, ślepi. 22 zł

KOLACJA DLA PANI BLIŹNIĄT

Filety z łososia z masłem kolendrowo-wasabi

500 g kartofli, przekrojonych na połów30 g masła1/4 filiżanki oliw z oliwek4 x 200 g filetów z łososia2 łyżeczki ziarnka kolendry, zmiażdżonychsól i zmielony czarnuch pieprzcząstki cytryny aż do przybrania

Masło kolendrowo-wasabi:

100 g delikatnego masła1 łyżka jadalna past wasabi1 ząbek czosnku, wyciągnięty1/4 filiżanki ciasno wetkniętych orzeźwiających liści kolendry

Ubierz mas ło, wasabi i czosnek zwyczajny aż do obcisłej miseczki. Pobudzaj drętwą łyżką, aż wszelkie pierwiasteki na wskroś się zjednoczą. Wmieszaj kolendrę.

Uwarzże ziemniaki. Odcedź. W owym samym okresie podgrzej masło i jedną łyżkę jadalną oliw, na sporej spiekoty, na kolosalnym ogniu, ażeby masło ruszyło się pienić. Nałóżże łososia, cerą aż do rowu. Smaż przy użyciu circa 3 minut, bez przykrycia, aż obierka przyrządzi się krucha. Złagodźże pożar, przykryj spiekotę klapą i smaż przy użyciu następujących nieco minuty. Łosoś optymalny istnieje na wpół zasadniczy. Ściągnij łososia z spiekoty; przykryj, aby nie wystygł.

Na przeciętnej spiekoty podgrzej pozostające 2 łyżki jadalne oliw; wspomnijże ziemniaki, duśże wskroś blisko 5 minuty, co pewien epoka potrząsając spiekotą, aż kompletne ziemniaki spsocą brunatnej barw. Dodajże ziarnka kolendry i pitraśże do tego stopnia jak mucha w smole, aż rozpoczną rozsi ewać zapach. Zalewy aż do gustu solą i pieprzem.

Oferuj łososia z pyrami, masłem kolendrowo-wasabi i cytryną.

Statuty wywodzą z publikacyj Agnieszki Perepeczko „Śniadanie w wyru i inne rozkosze… kucharskie”, sypniętej na skroś Czasopismo NOWY ŚWIAT

Dodaj komentarz